خلاصه مقاله:
کارشناسان شواهدی را بررسی میکنند که نشان میدهد یوگا برای مغز مفید است.
یک تحقیق در سال ۲۰۱۹ در مجله Brain Plasticity منتشر شد و بر ۱۱ مطالعه در مورد رابطه بین تمرین یوگا و سلامت مغز متمرکز بود.
دانشمندان دهههاست که میدانند ورزش هوازی مغز را تقویت میکند و به رشد نورونهای جدید کمک میکند اما مطالعه حاضر نشان داده که یوگا چگونه ممکن است بر مغز تاثیر بگذارد.
روند آزمایش:
در ۵ مورد از این مطالعات افراد بدون سابقه تمرین یوگا حضور داشتند و در آنها سلامت مغز را در ابتدا و انتهای مداخله مقایسه کردند. ۶ مطالعه دیگر تفاوتهای مغز را بین افرادی که به طور منظم هاتایوگا انجام میدادند و افرادی که به طور منظم یوگا انجام نمیدادند را مقایسه کردند.
یکی از محققین به نام گوته در این باره میگوید:
ما شاهد افزایش حجم هیپوکامپ با تمرین یوگا هستیم ( هیپوکامپ در پردازش حافظه نقش دارد که با افزایش سن کوچک میشود.)
دامواکس پژوهشگر دیگر این مطالعه بیان میکند:
تحقیقات به سایر تغییرات مهم مرتبط با تمرین منظم یوگا اشاره میکند، از جمله آمیگدال که به تنظیم هیجان کمک میکند، در تمرینکنندگان یوگا نسبت به همسالان خود که یوگا تمرین نمیکنند، بزرگتر است.
مطالعات همچنان نشان داده که تغییرات مغزی مشاهده شده در افرادی که یوگا انجام میدهند با عملکرد بهتر در تستهای شناختی یا معیارهای تنظیم هیجانی مرتبط است.
گوته گفت:
یوگا ماهیت هوازی ندارد اما باید مکانیسمهای دیگری وجود داشته باشد که منجر به این تغییرات مغزی شود او پیشنهاد میکند که افزایش تنظیم هیجانی کلیدی برای تاثیرات مثبت یوگا بر مغز است .او گفت مطالعات در انسانها و حیوانات نشان داده که استرس عامل کوچک شدن هیپوکامپ و عملکرد ضعیفتر در تستهای حافظه است.
گوته در ادامه به مطالعات قبلی خود اشاره کرده و بیان میکند که ما قبلا به دنبال این بودیم که یوگا چگونه در پاسخ استرس، کورتیزول را تغییر نمیدهد که با عملکرد بهتر در تستهای تصمیمگیری و توجه همراه میشود.
گوته افزود که یوگا به افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی یا بدون آن کمک میکند تا استرس خود را مدیریت کنند.
تمرین یوگا به بهبود تنظیم هیجان برای کاهش استرس, اضطراب و افسردگی کمک میکند و به نظر میرسد که عملکرد مغز را بهبود میبخشد.
محققان میگویند که نیاز به تحقیقات بیشتر و دقیقتری در مورد تاثیرات یوگا در مغز وجود دارد.
دامواکس یکی دیگر از پژوهشگران میگوید: علم به مفید بودن یوگا برای عملکرد سالم مغز اشاره میکند اما ما به مطالعات مداخلهای دقیقتر و کنترلشدهتری برای تایید این یافتههای اولیه نیاز داریم.
سپیده هادی (کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، مربی یوگا)
Sepideh Hadi (Master of General Psychology , Yoga Instructor)